Lamiaceae, Labiatae

Thymus vulgaris,  θυμάρι,  thyme

Thymus_vulgarisΓενική περιγραφή

Πολυετές ποώδης πολύκλαδος θάμνος με ύψος πάνω από 38cm., με έντονη οσμή ρίγανης. Έχει βλαστό δυνατό, όρθιο, τετραγωνικό, με μικρό χνούδι. Τα φύλλα είναι μικρά, γραμμοειδή και άμισχα. Τα άνθη μικρά, ροδόχρωμα, διατάσσονται σε επάκριους, πυκνούς στάχεις. Η στεφάνη είναι συμπέταλη, δίχειλη, ιώδης. Το θυμάρι είναι πάρα πολύ γνωστό σε εμάς τους Έλληνες, καθόσον είναι πολύ κοινό στα βουνά και τους λόφους μας, σε πετρώδη και ηλιόλουστα μέρη. Στον Ταΰγετο και στη Μάνη, φύεται σε μεγάλες εκτάσεις και χρησιμοποιείται στη μελισσοκoμία ως βασικό φυτό για το περίφημο αρωματικό Μανιάτικο μέλι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα.

Ανθοφορία

Η ανθοφορία γίνεται Μάιο – Ιούλιο.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους και παραφυάδες.

THYME_1Αιθέριο Έλαιο-Χρήσεις

Από το θυμάρι χρησιμοποιούμε τα υπέργεια τμήματά του, φύλλα και άνθη τα οποία αποξηραίνονται και θρυμματίζονται. Το ανθισμένο θυμάρι θεωρείται η καλύτερη τροφή των μελισσών. Υπάρχει επίσης και αιθέριο έλαιο, το οποίο παράγεται από τα φύλλα του θυμαριού. Είναι γνωστό σαν το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Ολόκληρο το φυτό αναδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του θυμαριού, λόγω του πτητικού αιθέριου ελαίου που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Το αφέψημα του φυτού, χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος με έντονο βήχα και σαν εφιδρωτικό για τον πυρετό. Επίσης είναι καταπραϋντικό σε δυσπεψία, γαστρεντερίτιδες και προβλήματα του στομάχου και των εντέρων, ενώ είναι και ορεκτικό. Επίσης, είναι ανθελμινθικό και καταπολεμά επιτυχώς τα παράσιτα των εντέρων. Τονώνει το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει από την ένταση και την αϋπνία, ενώ δυναμώνει, δίνει ευεξία και πνευματική εγρήγορση. Αλλεπάλληλα πειράματα έχουν αποδείξει τις βακτηριοκτόνες ιδιότητές του σε μικρόβια και βάκιλλους. Χρησιμοποιείται σαν άρτημα στο κρέας και τις σαλάτες, καθώς και ιδανικό συστατικό μαρινάτας. Σαν κατάπλασμα και κομπρέσα, ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων και των ρευματισμών, συντελεί στην επούλωση πληγών, ενώ λίγη ποσότητα αιθέριου ελαίου στο μπάνιο ανακουφίζει, χαλαρώνει και ξεκουράζει. Από το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, παρασκευάζονται και πολλές αλοιφές και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία καταπολεμούν προβλήματα στο δέρμα, μυικούς πόνους, ακόμα και την τριχόπτωση.

Ιδιότητες

Αντισηπτικό, Αντιβακτηριακό, Αντιβηχικό, Αντιμετεωριστικό, Ανθελμινθικό, Αναφυσώδες, Αποτοξινωτικό, Αντισπασμωδικό, Αποχρεμπτικό, Διουρητικό, Διεγερτικό (γενικό), Εφιδρωτικό, Καταπραϋντικό (νευρικού συστήματος), Καταπραϋντικό, Μυκητοκτόνο, Ορεκτικό, Παυσίπονο, Στυπτικό, Τονωτικό (νευρικού συστήματος), Χαλαρωτικό.

Προφυλάξεις

Πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ειδικά του αιθέριου ελαίου κατά την εγκυμοσύνη, διότι μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα.