Σχετίζεται με την εποχή του χρόνου η χρήση των αιθερίων ελαίων;
Υπάρχουν ενδείξεις ή περιορισμοί σχετικά με το αν θα χρησιμοποιηθούν χειμώνα ή καλοκαίρι;
Η αρωμαθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδος παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα, ότι συνδυάζει το μοντέρνο με το παλιό και το εναλλακτικό με το παραδοσιακό. Είναι τόσο καινούργια θεραπευτική μέθοδος όσο υπάρχει η δυνατότητα της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας πάνω στην απόσταξη των αρωματικών φυτών (βοτάνων) και είναι τόσο παλιά ώστε να χάνεται στα βάθη των αιώνων με τη μορφή της βοτανοθεραπείας και να φέρει με το πέρασμα των αιώνων διαρκώς αυξανόμενες πληροφορίες για το πως τα φυτά μπορούν να μας γιατρέψουν. Είναι αυτονόητο ότι οι ιδιότητες που έχει ένα αιθέριο έλαιο είναι όμοιες με το αντίστοιχο φυτό από το οποίο προήλθε. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι η συγκέντρωση του είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.
Η αρωμαθεραπεία ως φιλοσοφία ζωής δεν μας περιορίζει ούτε μας αναγκάζει στη χρήση των αιθερίων ελαίων ανάλογα με την εποχή του έτους. Αντίθετα μάλιστα, μας προτείνει εναλλακτικές χρήσεις με αιθέρια έλαια που ταιριάζουν καλύτερα στην κάθε εποχή χωρίς να αποκλείει όλα τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιούμε για παράδειγμα κιτρονέλλα, ευκάλυπτο και γεράνι τώρα το καλοκαίρι γιατί είναι δροσερά και διώχνουν τα κουνούπια, στην περίοδο των εξετάσεων λίγες σταγόνες βασιλικού στο χώρο της μελέτης και νιώθουμε το κεφάλι μας πιο φρέσκο και με μεγαλύτερη ικανότητα αφομοίωσης, την περίοδο του φθινοπώρου που αρχίζουν τα πρώτα κρύα προτιμούμε τα ζεστά και γήινα αρώματα της λεβάντας, του λάνγκ, της βαλεριάνας και του ροδόξυλου, όσο για το χειμώνα με τα κρυώματα και τα μπουκώματα λίγος ευκάλυπτος, θυμάρι και πεύκο θα μας βοηθήσει και θα θωρακίσει τον οργανισμό μας στην προσβολή από ιούς και παθογόνα βακτήρια.
Ακόμη και σε περιπτώσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε κάποια αιθέρια έλαια η αρωμαθεραπεία δεν θα μας τα απαγορεύσει αλλά θα μας συστήσει να μην τα χρησιμοποιήσουμε εξηγώντας μας το λόγο. Αναφέρουμε για παράδειγμα ότι συνιστάται να μην χρησιμοποιούν οι γυναίκες την κανέλλα και το μύρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί προκαλεί διέγερση της μήτρας και υπάρχει η πιθανότητα αποβολής, συνιστάται να μην χρησιμοποιούν την μέντα κατά τη διάρκεια του θηλασμού γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί η ροή του γάλακτος και η σάλβια η κλαίρη συνιστάται να μην χρησιμοποιείται ενώ πίνουμε αλκοόλ γιατί προκαλεί ναρκωτικά φαινόμενα και έντονη μέθη. Η αρωμαθεραπεία έχει να μας προτείνει λύσεις χωρίς να μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συνταγές, αλλά και να μας προφυλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις δίνοντας μας την κατάλληλη πληροφόρηση. Από εκεί και πέρα είναι στη δική μας κρίση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ή όχι. © αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης